Revista de cultură și tradiții dobrogene


Fondator: Mirela Iuliana Turtoi

Ultimele postări
  • Expoziție de pictură “Cutezanță și armonii cromatice”

    Expoziție de pictură “Cutezanță și armonii cromatice”

      Vineri, pe data de 8 noiembrie, de la ora 18:00, la Biblioteca Judeţeană I. N. Roman din Constanţa, va avea loc vernisajul expoziției de pictură “Cutezanță și armonii cromatice”, eveniment cultural organizat de Asociația Artiști Dobrogeni, cu prezentarea a picturilor si a artiștilor, precum și cu scurte recitaluri muzicale …
  • Expoziție de pictură “Muzică, dans și parfum de flori în arta plastică”

    Expoziție de pictură “Muzică, dans și parfum de flori în arta plastică”

        Vineri, pe data de 17 mai, de la ora 18:00, la Biblioteca Judeţeană I. N. Roman din Constanţa, va avea loc vernisajul expoziției de pictură “Muzică, dans și parfum de flori în arta plastică”, eveniment cultural organizat de Asociația Artiști Dobrogeni, cu prezentarea a picturilor si a artiștilor, …
  • Eveniment Cultural “Culori Dobrogene”

    Eveniment Cultural “Culori Dobrogene”

                      
  • Eveniment Cultural “Istoria Mării Negre”

    Eveniment Cultural “Istoria Mării Negre”

                          Vineri, pe data de 4 iulie, ora 17,30, în Sala Ovidiană de laMuzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, va avea loc evenimentul cultural al Asociației Artiști Dobrogeni, “Istoria Mării Negre”, cu prezentarea picturilor …
  • Eveniment Cultural “Cenaclul Artelor intermediale, în culorile primăverii”

    Eveniment Cultural “Cenaclul Artelor intermediale, în culorile primăverii”

                     Vineri, pe data de 5 mai, ora 18:00, la Biblioteca Judeţeană I. N. Roman din Constanţa, va avea loc Evenimentul cultural al Asociației Artiști Dobrogeni, “Cenaclul Artelor intermediale, în culorile primăverii”, cu prezentarea a picturilor si a …
  • Expoziție de pictură  “Itinerarii istorice cu artiști dobrogeni”

    Expoziție de pictură “Itinerarii istorice cu artiști dobrogeni”

                          Vineri, pe data de 11 noiembrie, ora 18:00, la Biblioteca Judeţeană I. N. Roman din Constanţa, va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură “Itinerarii istorice cu artiști dobrogeni”, sub egida Asociaţiei Artiști Dobrogeni, în care expun 29 de artiști plastici, …
  • CAZINOUL DIN CONSTANȚA, DE LA ISTORIE ȘI LEGENDĂ LA SOLUȚIILE ACTUALE

    CAZINOUL DIN CONSTANȚA, DE LA ISTORIE ȘI LEGENDĂ LA SOLUȚIILE ACTUALE

    CAZINOUL DIN CONSTANȚA, DE LA ISTORIE ȘI LEGENDĂ LA SOLUȚIILE ACTUALE Documentar realizat de Mirela Iuliana TURTOI Rezumat / Abstract Clădirea Cazinoului este proprietatea Municipiului Constanța, prima staţiune maritimă balneară a ţării, având valoarea memorială a unei construcții ce amintește de o perioadă majoră de …
  • LEGENDELE DE PE PLAIURILE BALAURILOR – VULCANII NOROIOSI

    LEGENDELE DE PE PLAIURILE BALAURILOR – VULCANII NOROIOSI

                                           LEGENDELE DE PE PLAIURILE BALAURILOR – VULCANII NOROIOSI Zona Vulcanilor Noroioși, sau Plaiurile Balaurilor, cum a mai fost numită de pasionații de folclor, este una dintre cele mai vizitate …
  • LEGENDA COMPLEXULUI RUPESTRU DE LA ALUNIȘ

    LEGENDA COMPLEXULUI RUPESTRU DE LA ALUNIȘ

                                           LEGENDA COMPLEXULUI RUPESTRU DE LA ALUNIȘ În satul Aluniș, comuna Colți, din județul Buzău, la baza unui masiv stâncos, denumit Culmea Martirei, se află săpate în stâncă o biserică …
  • MUZEUL CARSIUM SI CASTRUL ROMAN

    MUZEUL CARSIUM SI CASTRUL ROMAN

                                           MUZEUL CARSIUM SI CASTRUL ROMAN Muzeul Carsium de la Hârşova a fost amenajat în primii ani ai secolului al XX-lea, în clădirea vechii şcoli de stat din oras, de …
  • LEGENDELE CANARALELOR DE LA HÂRȘOVA

    LEGENDELE CANARALELOR DE LA HÂRȘOVA

                                           LEGENDELE CANARALELOR DE LA HÂRȘOVA „Piatra cu capac” – o legendă în piatră După cum povestește dr. Constantin Nicolae, responsabilul Muzeului Carsium din Hârșova, o legendă locală spune că …
  • CAPIDAVA – “CETATEA DE LA COTITURĂ” ȘI LEGENDA PODULUI DE PIATRĂ

    CAPIDAVA – “CETATEA DE LA COTITURĂ” ȘI LEGENDA PODULUI DE PIATRĂ

                                           CAPIDAVA – “CETATEA DE LA COTITURĂ” ȘI LEGENDA PODULUI DE PIATRĂ Știind faptul că la Capidava se găsește o cetate antică, am început periplul istoric al artiștilor dobrogeni între …
  • Expoziție de pictură “Salonul de primavară”

    Expoziție de pictură “Salonul de primavară”

                                          SALONUL DE PRIMĂVARĂ,                       cu artişti dobrogeni   În contextul evenimentelor culturale găzduite de Biblioteca Naţională I. N. Roman din Constanţa, Asociaţia …
  • Expoziție de pictură in acuarelă “O geană de lumină”

    Expoziție de pictură in acuarelă “O geană de lumină”

     
  • Expoziție de pictură  “Dialoguri cromatice”

    Expoziție de pictură “Dialoguri cromatice”

                                 DIALOGURI CROMATICE , cu artişti dobrogeni   În contextul evenimentelor culturale găzduite de Biblioteca Naţională I. N. Roman din Constanţa, Asociaţia „ARTIŞTI DOBROGENI”, organizație non-profit înscrisă în Registrul Special al Asocialțiilor și Fundațiilor de la Judecătoria Constanța sub nr. 8/03.02.2015, aduce în atenţia …
  • Vernisaj și lansare de album de artă și poezie “Tablouri între ape”

    Vernisaj și lansare de album de artă și poezie “Tablouri între ape”

     
  • Vernisajul expoziției naționale “MIX MEDIA”

    Vernisajul expoziției naționale “MIX MEDIA”

       
  • Expoziție de Pictură “Salonul De Toamnă”

    Expoziție de Pictură “Salonul De Toamnă”

  • Claca Artistilor de la Gospodaria Enisala

    Claca Artistilor de la Gospodaria Enisala

    REABILITAREA UNUI OBIECTIV DOBROGEAN DE 100 DE ANI   – Gospodăria tradițională Enisala – Reabilitarea acoperișului din stuf – Artiști Dobrogeni la clacă   Gospodăria tradițională Enisala     În centrul localitatii Enisala, la 6 km de orasul Babadag si 51 km de Municipiul Tulcea, am întâlnit o gospodărie …
  • Caravana Artiștilor Dobrogeni

    Caravana Artiștilor Dobrogeni

    CARAVANA ARTIȘTILOR DOBROGENI Excursie la Tulcea cu vizitarea obiectivelor de cultura Vizita la Muzeul și Cetatea Enisala Vizita la Muzeul Gospodăria dobrogeană tradiționala Enisala Concert Gospodari la Poalele Cetății Pentru marcarea recepției la terminarea lucrărilor de reabilitare a Gospodăriei dobrogene conservată “in situ”, de la …
  • Expoziţie de pictură “Acorduri dobrogene”

    Expoziţie de pictură “Acorduri dobrogene”

    Expoziţie de pictură “Acorduri dobrogene”, cu vernisaj pe data de 18 mai, la Muzeul Casa Avramide din Tulcea, în deschiderea evenimentului cultural Noaptea muzeelor,  cu lucrări expuse în perioada 18 mai – 31 mai 2019. – Prezentare: Geta Deleanu, muzeograf la Muzeul de Artă Constanţa, …
  • Expoziție de pictură “Salonul de primavară”

    Expoziție de pictură “Salonul de primavară”

    Expoziţie de pictură “Salonul de primăvară”, cu vernisaj pe data de 10 mai, expuse în perioada 10 mai – 31 mai 2019, la Biblioteca Judeţeană Ioan N. Roman. – Prezentare: Geta Deleanu, muzeograf la Muzeul de Artă Constanţa, – Organizare expoziţie, protocol vernisaj:  Mirela Iuliana …
  • Geta Deleanu

    Geta Deleanu

    Geta Deleanu -Director Departament Estetică și Literatură Motto: “Je poetischer, je wahrer” “ Cu cat mai poetic, cu atat mai adevarat”- Novalis Cu studii de filosofie și muzeologie, Geta Deleanu își structurează activitatea pe mai multe direcții: muzeograf, profesor, realizator de emisiuni culturale la TV …
  • Concurs scolar cu „Teme și tradiţii dobrogene”

    Concurs scolar cu „Teme și tradiţii dobrogene”

    14 noiembrie – 30 noiembrie 2016 – Cu ocazia manifestărilor culturale generate de ziua Dobrogei, Asociaţia Artişti Dobrogeni lansează o nouă provocare elevilor din 3 instituţii şcolare După lansarea „Albumului de artă și poezie cu artişti dobrogeni contemporani”, în cadrul expoziţiei de pictură Expresii plastice …
  • Eveniment “MAMA – GIUVAER ŞI PRIMĂVARĂ”

    Eveniment “MAMA – GIUVAER ŞI PRIMĂVARĂ”

    7 martie 2017- VERNISAJ EXPOZIŢIE ARTISTI PLASTICE ” MAMA – GIUVAER ŞI PRIMĂVARĂ” Asociaţía Artişti Dobrogeni, în parteneriat cu Grădinița cu Program Prelungit nr 45, A organizeazat concursul de arte plastice si Vernisajul Expoziției ”Mama- giuvaer și primăvară”, care s-a desfășurat marți, 7 Martie 2017, …
  • Cetatea legendară din Enisala

    Cetatea legendară din Enisala

    Drumul spre cetate   În drum spre claca organizată de Asociația Artiști Dobrogeni pentru reabilitarea  Gospodăriei tradiționale din satul Enisala, artiștii dobrogeni au interacționat cu legendele medievale șoptite de zidurile Cetății Medievale de secol XIII – XV de la marginea satului Enisala. Cetatea se găsește …
  • Gospodăria tradiționala de la Enisala

    Gospodăria tradiționala de la Enisala

    Gospodăria tradițională Enisala   În centrul localitatii Enisala, la 6 km de orasul Babadag si 51 km de Municipiul Tulcea, am întâlnit o gospodărie tradiționala adevărată, un ansamblu arhitectural cu o casă mare din chirpici, piatră și lemn,  conservată in situ (la fața locului) și integrată armonios peisajul specific …
  • CARAVANA ARTIȘTILOR DOBROGENI

    CARAVANA ARTIȘTILOR DOBROGENI

    Excursie la Tulcea cu vizitarea obiectivelor de cultura Vizita la Muzeul și Cetatea Enisala Vizita la Muzeul Gospodăria dobrogeană tradiționala Enisala Concert Gospodari la Poalele Cetății Pentru marcarea recepției la terminarea lucrărilor de reabilitare a Gospodăriei dobrogene conservată “in situ”, de la Enisala,cu suportul Asociației …
  • Festivalul „Sănătatea crește odată cu mine!”

    Festivalul „Sănătatea crește odată cu mine!”

    Conturs de pictură, grafică și colaj  ”Ne jucăm, sănătatea ne-o păstrăm!” , în cadrul Festivalului Național “Sănătatea crește odată cu mine” – editia a II-a, președinte comisie jurizare la secțiunea arte plastice – Mirela Iuliana Turtoi, presedintele fondator al Asociației Artiști Dobrogeni. Festivalul „Sănătatea crește …
  • Aristi Dobrogeni in Mediul Televizat

    Aristi Dobrogeni in Mediul Televizat

    https://www.facebook.com/artistidobrogeni/videos/1369529566398087/ Sesiune de creatie pe meleagurile Dobrogei, cu Artisti Dobrogeni https://www.facebook.com/artistidobrogeni/videos/1444444545573255/ Spot publicitar cu Album de artă si poezie şi concurs şcolar cu Teme şi tradiţii dobrogene derulat de Asociaţia Artisti Dobrogeni https://www.facebook.com/artistidobrogeni/videos/1451231704894539/ Stire publicitară – Dobrogea, sursă de inspirație pentru Asociatia Artiști Dobrogeni
  • Gabriela Dobre

    Gabriela Dobre

      GABRIELA DOBRE – Director Departament Muzica, Membru Fondator Gabriela Dobre este artist liric al operei din Constanta, pe scena careia a cantat in peste 30 de titluri de opera si a interpretat roluri in operele lui Mozart, Rossini, Mascagni, Verdi, Paul Constantinescu s.a. pe …
  • Anghel Dincu

    Anghel Dincu

    ANGHEL DINCU – dirijor Cor Metamorphosis Tot omul primește de la Dumnezeu, cu împrumut, cel puțin un talant. Unii îl îngroapă și la urmă îl restituie intact sau oarecum degradat. Alții lucrează cu el și-l înmulțesc, primind, astfel, binecuvântare și apreciere. Deci muzica este bucată …
  • Olimpia Zaharia

    Olimpia Zaharia

    OLIMPIA ZAHARIA – soprană, Cor Metamorphosis         Tu eternă, prietena mea Muzica; Eu călător prin viață și totuși alături mereu.             Și dacă am făcut riduri, sunt semnele fericirii, expresia iubirii și urmele tristeții trăite prin tine, prietena mea Muzica.             Nu sunt fără de …
  • Cristina Ionescu

    Cristina Ionescu

    CRISTINA IONESCU – soprană, Cor Metamorphosis             Trăim un număr de ani în câteva clipe, însă ce contează? Important este să trăiești clipe cât o grămadă de ani cântând alături.             „În final, continuăm să iubim muzica așa cum iubim luna plină. Ambele nu năzuiesc …
  • Magda Marcu

    Magda Marcu

    MAGDA MARCU – soprană, Cor Metamorphosis             Muzica este sensul meu de a fi, bucuria pe care o pot dărui celor ce mă ascultă, publicului meu! Prin muzică, mă regăsesc, încerc să dau vieții culoare! Muzica îmi umple sufletul de lumină și îmi face viața …
  • Alina Nicolae

    Alina Nicolae

    ALINA NICOLAE – soprană, Cor Metamorphosis             „Muzica este o lege morală. Ea dă suflet universului, aripi gândirii, avânt închipuirii, farmec tinereţii, viaţă şi veselie tuturor lucrurilor. Ea este esenţa ordinii, înălţând sufletul către tot ce este bun, drept şi frumos.” –  Platon
  • Mirela Turtoi

    Mirela Turtoi

    MIRELA TURTOI – soprană, Cor Metamorphosis Trupul oferit de Divinitate spre folosință, pe durata existenței noastre pe Pământ, este gazda sufletului nostru. Mușchii trupului funcționează cu energia sufletului ce pulsează prin întregul trup și este proiectată către creier, pentru a trimite impulsuri către mușchi. Sufletul …
  • Lulus Bălțoi

    Lulus Bălțoi

    LULUȘ BĂLȚOI – alto, Cor Metamorphosis Muzica este bucuria sufletului, armonia divină dintre cer și pământ, felul de a depăși obstacole sau de a exprima frumosul din viața noastră. – Luluș Bălțoi
  • Viorela Benchea

    Viorela Benchea

    VIORELA BENCHEA – alto, Cor Metamorphosis Dacă n-ai fi, Dacă n-ai zâmbi, De n-ai exista, Dacă n-ai cânta… Nici viață n-ar fi, Nici noapte, nici zi, Nici prunci pe pământ, Nici soare, nici vânt, Nimic nu ar fi, Fără tine, să știi! – Viorela Benchea
  • Monica Călărășianu

    Monica Călărășianu

    MONICA CĂLĂRĂȘIANU – alto, Cor Metamorphosis             Muzica este pentru mine bucurie, armonie, balsam pentru suflet. Când cânt mă relaxez, uit de toate grijile și problemele de zi cu zi. Muzica mă transpune într-o lume ideală, plină de culori și lumină, mă apropie de divinitate. …
  • Viorica Marian

    Viorica Marian

    VIORICA MARIAN – alto, Cor Metamorphosis             Muzica mă înalță, mă face să mă simt tânără, să cânt, îmi aduce o mare bucurie și îmi oferă o liniște sufletească. Prin voce mă detașez de viața de zi cu zi, mă relaxez. Am o imensă satisfacție …
  • Mirela Iuliana Turtoi

    Mirela Iuliana Turtoi

    Mirela Iuliana Turtoi -Presedinte Fondator   Motto “Fiecare artist este pictorul propriei sale vieți. Sufletul este pînză, virtuțiile sunt culorile iar trăirile sunt forme revărsate pe pînză “– Mirela Iuliana Turtoi Inspirația și motivația pentru pictură: Picturile mele sunt precum filele unui jurnal: stari de spirit, …
  • Marian Vintilă

    Marian Vintilă

      Marian Vintilă -Director Departament Arte Vizuale   Motto: Sentimentul pe care îl am în fața șevaletului, mă inspiră, mă face să devin unul cu pânza și atunci las culorile să danseze în ritmurile sufletului. – Marian VINTILĂ Portret de artist Ceea ce îl individualizează …
  • Cornelia Goșiu

    Cornelia Goșiu

      Cornelia Goșiu -Membru Fondator Fericirea este in noi si doar noi putem sa ne construim fericirea in stare pura. Este un privilegiu pe care Dumnezeu mi l-a oferit, sa pot interpreta lumea exterioara in felul meu, prin pictura. Devin alt om, un om mai …
  • Marieana Oleniuc

    Marieana Oleniuc

    Motto Subiectul de investigatie este femeia. Femeia in frumusetea ei, in stralucirea ei, simpla, in cadrul familial, sensibila, in intimitatea ei, in destindere, comunicand bucurie sufleteasca. – M. Oleniuc Inspiratia Intotdeauna m-a fascinat miscarea si insist sa o redau pe panza in toate subiectele mele. …
  • Gheorghe Caraiman

    Gheorghe Caraiman

    Inspiratia si motivatia Atunci când pictez mă inspira frumusețea  unui peisaj, o compoziție cu obiecte statice sau trăsăturile unei persoane pentru un portret.  Cu cât pictez mai mult mă  ajuta să evoluiez ca artist și mă menține motivat. Când încep o lucrare de artă trebuie …
  • George Şerban

    George Şerban

    Inspiratia Ador Marea ca și femeia, căci între femeie și Mare, este o neasemuită asemănare.  Când dorește e blăndă și frumoasă, dar, se supără repede și devine mânioasă. Îmi plac la nebunie valurile mari și spumoase, care sparg țărmurile, când sunt nervoase. – George Şerban …
  • Mădălina Georgiana Jiji

    Mădălina Georgiana Jiji

    Inspiratia “Este un sentiment greu de explicat…cert este ca vine din suflet,din momentele frumoase cu care se hraneste .El este cel care trezeste la viata creatia!” – Mădălina Georgiana Jiji Cuvantul criticului de arta Artista este o raritate în lumea femeilor pictoriţe de la Marea Neagră. …
  • Vasile Munteanu

    Vasile Munteanu

    Motivatia A picta  înseamnă pentru mine un  alt mod  de existență, un mod de a transpune pe pânză într-o dominantă cromatică rece sau caldă, starea sufletească și emoția  pe  care am simtit-o la un moment dat la contactul cu noile descoperi ale realității ce ne încojoară – Vasile …
  • Ina Ioana Iordan

    Ina Ioana Iordan

    Motivatia si inspiratia Natura cu prospeţimea ei, aerul magic al pădurii sau  al mării, mă face să redau ceea ce simt, să mă exprim spontan, folosind culorile şi pensula –  găsesc preţul vieţii în pura bucurie de a trăi – Ina Ioana Iordan Portret de …
  • Radu Horobăț [IN MEMORIAM]

    Radu Horobăț [IN MEMORIAM]

    IN MEMORIAM Motto Inspirația vine din frumusețea și simplitatea naturii mereu în schimbare, frumusețea și expresivitatea oamenilor, armonia culorilor din natuă și muzica sufletului interior. – Radu Horobaț PORTRET DE ARTIST Născut la 25 martie 1939 în Iacobesti, judeţul Suceava, artistul Radu Horobăţ, urmează Colegiul …
  • Marian Sârbu

    Marian Sârbu

    Inspiraţia şi motivaţia Călătoresc…da! Întotdeauna imi place să călătoresc atunci când stau în faţa şevaletului. Unde anume? Uneori aflu, alteori nu…, dar cu certitudine călătoresc – Marian Sârbu Portret de artist Născut la 11.04.1955 în Maltezi, Judeţul Ialomița, a urmat cursurile Școlii Populare de Artă …
  • Gheorghe Dragomir

    Gheorghe Dragomir

    PORTRET DE ARTIST Născut la 23.05.1957 în Comuna Baia, Judeţul Tulcea, urmează Liceul de Arte Plastice din Constanţa, sub îndrumarea unor profesori şi artişti plastici recunoscuţi: Nicolae Rădulescu, Ion Mătăsăreanu, Eugen Mărgărit, Mia Deac, Iulian Gheorghiu, Radu Jora. După ce termină liceul în anul 1976 …
  • Alexandru Ghinea

    Alexandru Ghinea

    MOTIVATIA Viața mea a fost împărțită în două – acasă cu familia și pe mare cu  vaporul. Am prins furtuni îngrozitoare dar și mare liniștită. Am înghițit atâta apă de mare, încât și acum o mai simt. Am îndrăgit marea de mic și mi-a intrat la inimă …
  • Monica Gosoiu

    Monica Gosoiu

    “Mă inspiră lumea, peisajele, starea de liniște sau zgomotul, pictez pentru că iubesc frumosul, culorile și vreau să captez pe pânză ceea ce mă încântă, să redau amintirile și să păstrez vie viața și obiceiurile țăranului român.” ~Monica Goșoiu
  • Ferodin Iaia

    Ferodin Iaia

    “Când pictez capăt o dimensiune în plus față de tot ce există în lumnea reală.” ~Ferodin Iaia
  • Corina Vicolov

    Corina Vicolov

    Portret de artist Data nasterii-11.05.1971, localitatea Medgidia, jud.Constanta. Absolventa a Liceului “Mihai Eminescu “Constanta,promotia 1989. Absolventa a Facultatii de Medicina Dentara Universitatea Ovidius Constanta,promotia 1995. Din anul  2001 – medic stomatolog in cadrul cabinetului meu propriu. Activitate artistica -multiple expozitii colective -Expozitie colectiva cu licitatie  …
  • Valentin Popa

    Valentin Popa

    ” Pentru că nu am știut să scriu poezii, mi-am scris poemele în culoare. Și pentru ca fotografia sufletului să fie cât mai fidelă am adăugat câteva lumini, umbre și forme cât mai delicate.” ~Popa Valentin Economist, absolvent ASE București, actualmente Pensionar,   Absolvent al Școlii …
  • Enache Tusa

    Enache Tusa

      Enache Tusa  – Membru Fondator     Motto: Dobrogea – din tărâmul dintre ape ….spre oriunde! Particularitățile culturale ale Dobrogei sunt unice acest aspect fiind exploatat din plin de artiști, folcloriști și scriitori. Multiculturalitatea dobrogeană este relevantă, modelul interetnic care s-a consolidat în timp …
  • Dormidont Grozavu

    Dormidont Grozavu

    Dormidont Grozavu – Pictor   Dormidont Grozavu a studiat pictura la Institutul de Arte din Iaşi, la clasa profesorului Dan Hatmanu. A fost profesor de Educaţie vizuală la Şcoala nr. 25 din Constanţa, iar de ani buni, de când a ieşit la pensie, se dedică …
  • Gheorghe Petrașcu

    Gheorghe Petrașcu

    Gheorghe Petrașcu (Gheorghe Petrovici) (n. 1872 – d. 1949) A fost un pictor și academician român, fondator al unui curent artistic, caracterizat printr-un colorit grav, concentrat și prin forța de evocare a obiectelor și priveliștelor, prinse în mediul lor imediat. De la prima sa expoziție …
  • Vasile Popescu

    Vasile Popescu

    Vasile Popescu (n. 1894 – d. 1944) Lucrările sale se caraterizează printr-o deosebită vigoare a desenului. Vasile Popescu a stârnit adesea controverse în încercarile de a fi catalogat ca impresionist, avangardist, colorist, peisagist. Impresionează în opera sa peisajele de la Balcic, interioarele dinamice, compozitiile cu …
  • Ștefan Popescu

    Ștefan Popescu

    Ștefan Popescu    (n. 1872 – d. 1948) A fost un pictor, desenator, gravor, membru de onoare al Academiei Române din anul 1936. A studiat la Academia de Arte din Munchen și Academia de Arte din Paris. Este unul dintre gravorii de referință din arta românească, …
  • Iosif Iser

    Iosif Iser

    Iosif Iser (n. 1881 – d. 1958) Inițial, a fost inspirat de curentul expresionist, pictând cu linii groase și unghiuri ascuțite, cu un colorit în care predomină tonurile pământoase. După ce și-a terminat studiile, Iser a lucrat pentru presa socialistă, la Facla și Adevărul, unde a publicat un număr …
  • Stefan Dimitrescu

    Stefan Dimitrescu

    Ștefan Dimitrescu (n. 1886 – d. 1933) A fost un pictor și desenator român realist – critic. A studiat la Școala de arte frumoase din Iași și apoi la Paris. În 1918 a fost unul din fondatorii asociației Arta română. Împreună cu Nicolae Tonitza, Francisc …
  • Nicolae Vermont

    Nicolae Vermont

    Nicolae Vermont (n. 1866 – d. 1932) A fost un pictor și gravor român, de origine evreu. Mai târziu în viață s-a convertit la religia creștină ortodoxă. În pictura de piesaj, înrudit ca viziune cu Nicolae Grigorescu, Vermont a lăsat imagini din Câmpulung și din …
  • Nicolae Tonitza

    Nicolae Tonitza

    Nicolae Tonitza (n. 1886 – d. 1940) Muzeul de Artă din Constanţa se poate lăuda cu o impresionantă colecţie de opere de artă semnate de mari artişti români. Printre acestea, se află câteva lucrări ale pictorului Nicolae Tonitza, care a fost nu numai pictor ci …
  • Lucian Grigorescu

    Lucian Grigorescu

    Lucian Grigorescu (n. 1894 – d. 1965) A fost un pictor român postimpresionist. Este apreciat ca fiind cel mai latin dintre pictorii români născuți în Dobrogea (la Medgidia). Lucian Grigorescu a fost înainte de toate un pictor al naturii, dar aici trebuie adăugată și natura …
  • Alexandru Satmary

    Alexandru Satmary

    Alexandru Satmary (n. 1870 – d. 1933) Numele lui Alexandru Satmary a rămas legat de Balcic, dupa cum spunea in scrierile sale Claudia Millian: ‘‘Era după războiul din 1913, Cel dintâi care a pornit atunci pe marginea mării, din punctul Mangaliei de-a lungul coastei, pe …
  • Alexandru Ciucurencu

    Alexandru Ciucurencu

    Alexandru Ciucurencu – Pictorul luminii  (n. 1903 – d. 1977) Începuturile artistice ale lui Alexandru Ciucurencu sunt legate de locurile natale: mai întâi de Cicurova, comuna din Dobrogea unde s-a născut în 1903 şi apoi, de la 13 ani de Tulcea, unde a lucrat ca …
  • Ion Sirota

    Ion Sirota

    Ion Sirota   Dialogul dintre frumusețile naturii și frământările mele au dat naștere acestor lucrări, unde întotdeauna am încercat, prin formă și culoare așternute pe pânză, să creez și să transmit privitorului o stare emoțională, o poveste. Ion Sirota
  • Rata Vasile

    Rata Vasile

    Rata Vasile Rață Vasile, născut la 24.06.1955 Cosmești – Galați. Motto: “Festina Lente” De profesie maistru militar de aviație, pensionar din anul 1999. Pictez în culori de ulei de la sfârșitul anilor 1970, participând de a lungul timpului la numeroase expoziții organizate în Constanța. Lucrările …
  • Vasilica Stamate

    Vasilica Stamate

    Vasilica Stamate   Motivatie: iubesc frumosul sub orice forma, iubesc natura, iubesc oamenii. Sentimentele sunt cele care ne fac umani  iar cel al iubirii ne implineste total. Inspiratia: Culorile si formele sunt in noi si ele se amplifica cu fiecare traire, cunoastere, alegere. Momentul exprimarii …
  • Constantin Stanciu

    Constantin Stanciu

    Constantin Staciu   Artistul poate exprima prin mijloace grafice sau culoare  sentimente și trăiri proprii care ajung în acest fel la privitor într-o formă plastică ce poate fi interptretată de acesta prin prisma propriilor trăiri.   Constantin Stanciu
  • Emilian Pîndaru

    Emilian Pîndaru

    Emilian Pîndaru   Principalul izvor de inspirație care dă viață lucrărilor mele sunt oamenii și corelația în care mă aflu cu ei. Creez din emoție, creez pentru oameni și pentru Dumnezeu. Dacă n-ar exista sentimente, chiar și mai puțin frumoase, atunci nici eu n-aș fi. …
  • Adriana Ciocoiu

    Adriana Ciocoiu

    Adriana Ciocoiu “Pictura pentru mine este o taină, nu știi nici de unde vine, nici unde se duce sau ce-o sa iasă, te surprinde întotdeauna . Ea ma ajuta sa exprim ce nu reușesc prin cuvinte și cine sunt cu adevărat . Și cine sunt …
  • Mioara Cristina Nagîț

    Mioara Cristina Nagîț

    Mioara Cristina Nagîț   Va veni o vreme când s-ar putea sa regretam ca nu am făcut ceea ce ne place, fiind prea ocupați sa facem doar ceea ce trebuie! Motivată fiind de acest gând, mi-am luat inima în dinți și am început să pictez, la început doar pentru mine, …
  • Gerogeta Drăjneanu

    Gerogeta Drăjneanu

    Gerogeta Drăjneanu   Ceea ce mă inspiră și mă motiveaza în activitatea artistică sunt peisajele superbe ale naturii care scot în evidență perfectiunea creației divine.  – Georgeta Drăjneanu
  • Anetea Rizea

    Anetea Rizea

    Anetea Rizea   Pentru mine, pictura  este un mod de a-i multumi lui Dumnezeu pentru harul cu care am fost inzestrata, eu incercand doar sa raspandesc bucurie si iubire prin tot ce creez, haranindu-ma cu lumina din ochii celor ce imi privesc creatiile….  – Anetea …
  • Elena Hoinaru

    Elena Hoinaru

    Elena Hoinaru   Pictura este talentul primit de la Dumnezeu . Arta iti ofera posibilitatea de a te regasi pe tine insuti, este unul dintre cele mai pure si inalte sentimente ale fericirii umane. Creativitatea cere curaj, iar inspiratia este frumosul care ne inconjoara. Elena …
  • Lucian Asaftei

    Lucian Asaftei

    Lucian Asaftei   Prin ceea ce realizez încerc sa exprim emoțiile și trăirile, de zi cu zi, creând o lume perfecta sau aproape perfecta pentru mine. Lucian Asaftei
  • Mihaela Rizon

    Mihaela Rizon

    Mihaela Rizon   Arta pe care am imbratisat-o vine dintr-o cautare perpetua pentru frumos ,cautare pe care intotdeauna am avut-o si cu siguranta intotdeauna o voi avea. Bucuria pe care o am cand creez si vreau s-o exprim in lucrarile mele, sper sa ajunga in …
  • Parcul Național Munții Măcin

    Parcul Național Munții Măcin

    Parcul Naţional Munţii Macin, care se întinde pe o suprafaţa de cca. 10 mii de hectare de teren, face parte din ansamblul Munților Dobrogei și se desfășoară pe teritoriul Parcului Național Munții Măcin. Văile acestor munți sunt aproape tot timpul lipsite de apă. Piscurile se …
  • Lacul Iacobdeal

    Lacul Iacobdeal

    Lacul Iacobdeal, din Munţii Măcinului, un loc unic în ţară, format într-o carieră veche de piatră, care s-a umplut de-a lungul timpului cu apele izvoarelor subterane. Lacul se află în apropierea comunei Turcoaia, într-o zonă de o frumuseţe sălbatica, în apropierea cetăţii romane Troesmis. În …
  • Pestera si Mănăstirea Sf Ioan Casian

    Pestera si Mănăstirea Sf Ioan Casian

    Peștera și Mănăstirea Sf. Ioan Casian a fost ridicată recent în Dobrogea, pe locuri creștine autentice de primă importanță în istoria ortodoxiei românești. Pe acest teritoriu se aflau în sec al IV-lea zeci de mănăstiri. Dealul Casienilor, pe care a fost construită Mănăstirea Sf. Ioan …
  • Cheile Dobrogei

    Cheile Dobrogei

     Rezervația Cheile Dobrogei, este arie protejată și se întinde pe o suprafață de 285 ha, speciile de fosile care se observă în pereții calcaroși fiind unice în țară și perfect conservate. Formațiunile muntoase din zonă sunt relicve ale fostelor recifuri coraliere ale Mării Thetis. Peisajele …
  • Români

    Români

    Obiceiuri din Dobrogea “Lazarelul” – in Sambata de Florii, in localitatea Izvoarele, cu populatie preponderent greceasca. Obiceiul povesteste ca Lazar, moare intr-un accident in timp ce se afla la padure pentru a aduce hrana pentru animale. Mama si fecioarele din sat il plang, iar din mormantul …
  • Aromâni

    Aromâni

    COMUNITATEA AROMÂNA Aromânii (macedo-vlahi) constituie populația autohtonă romanizată din sudul Peninsulei Balcanice, dăinuind de 2000 de ani, până astăzi în localități din Grecia, Albania, Bulgaria, Macedonia, Serbia-Muntenegru. În Dobrogea se considera ca au venit din Nord, dintr-o regiune vecina cu dacoromânii. O alta ipoteza ar …
  • Musulmani

    Musulmani

    COMUNITATILE MUSULMANE (TURCI SI TATARI) Are o vechime de peste sapte secole, din perioada atacurilor mongole asupra Imperiului, cand sultanul a decis sa traverseze balcanii ca sa se refugieze cu trupele pe teriotoriul pe care l=au numit Babadag (tatal muntilor). In memoria liderului care a …
  • Ruși Lipoveni

    Ruși Lipoveni

    Comunitatea Rusi Lipovenilor din România Scurt istoric Fiind o etnie de sorginte slavă, rușii lipoveni sunt urmașii staroverilor, adică ai adepților credinței ortodoxe de rit vechi din Rusia, care și-au părăsit patria în secolele XVII-XVIII în urma schismei din Biserica Oficială Rusă, ca o consecință …
  • Rromi

    Rromi

    Istoria tiganilor Tiganii au migrat in Iran si in Asia mediteraneana, incepand din secolul V, apoi in Imperiul Bizantin in secolul IX, de unde au patruns in sud-estul si centrul Europei (secolele X – XIV), ca si in nordul Africii. In secolul XV au patruns …
  • Evrei

    Evrei

    Religia iudaică, reguli: Principiile iudaismului Practicanţii acestei religii cred în Dumnezeu. Sursele iudaismului contemporan sunt Tanahul (sau Tora scrisă) şi Talmudul (sau Tora orală). Acestea reglementează aspectele vieţii evreilor, care nu sunt prezente în codurile penale sau civile din sistemul secular. În conformitate cu tradiţia …