DESPRE REVISTA
REVISTĂ DE CULTURĂ ŞI TRADIŢII DOBROGENE
Intr-o lume în care se vorbeşte tot mai des de sănătatea trupului, oamenii au început să realizeze cât de importantă este și sănătatea sufletului. Universul şi oamenii sunt în continuu proces de schimbare, de perpetuă transformare iar arta este capabilă, prin operele lăsate ca mărturie de artişti, să povestească despre istoria și continuitatea unei naţiuni pe teritoriul moştenit din străbuni. Arta și creativitatea, sub toate formele lor, au fost lăsate de Divinitate cu un scop pe Pământ. Prin stimularea creativității și dezvoltarea gustului pentru cultură, se obține o echilibrare a emisferelor cerebrale și implicit o mai bună productivitate a naturii umane.
Arta are rolul de a impresiona, de a captiva, de a transmite stări, sentimente receptorului. În primul rând, o operă estetică izvorăște din sensibilitatea artistică a creatorului său, fiind rodul talentului, dar şi al efortului depus. Totodata, arta trebuie să impresioneze receptorul, să-i transmită o stare, o emoție, o reflecție, în funcție de opera respectivă. Astfel, o creație trebuie să atingă sensibilitatea celui ce o vizualizează, emoționându-l, creându-i o înălțare și o bogăție spirituală.
Recunoscută ca zona cu cel mai bogat mozaic etnic din România, Dobrogea poate fi un model de interculturalitate pentru celelalte zone geografice ale ţării, aici existând un model de relaţionare care ar putea fi preluat pentru replicare în celelalte regiuni unde există o convieţuire interetnică. Aşezată între Dunăre şi Marea Neagră, Dobrogea a oferit omului, dintotdeauna, bogate şi variate resurse de trai, atrăgând astfel diferite comunităţi umane în aceste locuri.
În Dobrogea, în prezent, convieţuiesc numeroase etnii caracterizate printr-un trecut istoric comun cu românii, dar şi printr-o existenţă prenaţională. Această existenţă este definită prin deosebiri legate de trăsături biologice, istoria strămoşilor, religie, tradiţii şi obiceiuri, tipare culturale, sistemul de simboluri, costumele specifice şi practici ale fiecărui grup etnic. Cunoaşterea reciprocă a grupurilor etnice în procesul interacţiunii lor favorizează o comunicarea mai buna in spatiul cultural dobrogean.
Prin constituirea acestei reviste pentru toti creatorii de arta dobrogeni, dorim sa transmitem mai departe identitatea noastră ca entitate si ca întreg. Este ceea ce noi ne-am propus să fim: o voce a unui întreg, un brand cultural dobrogean, o voce care sa fie auzită în tot ținutul, o voce cu credibilitate, cu mesaj, care sa dăinuie si sa spuna generațiilor viitoare esenta, sensul nostru pe meleagurile dobrogene.