Traditii dobrogene

Ruși Lipoveni


Comunitatea Rusi Lipovenilor din România

Scurt istoric

Fiind o etnie de sorginte slavă, rușii lipoveni sunt urmașii staroverilor, adică ai adepților credinței ortodoxe de rit vechi din Rusia, care și-au părăsit patria în secolele XVII-XVIII în urma schismei din Biserica Oficială Rusă, ca o consecință tragică a reformei de cult inițiată de către țarul Alexei Mihailovici Romanov (tatăl lui Petru cel Mare) și de patriarhul Nikon al Rusiei (1652-1658). Reforma, începută în anul 1954, care viza modificarea ritualului bisericesc, a fost adoptată de Soborul Bisericii Ortodoxe Ruse în anul 1667. Cei care nu se supuneau noilor canoane erau anatemizați, fiind considerați eretici, rascolnici (denumiți așa în mod eronat, pentru că nu ei au fost aceia care au inițiat rascolul – schisma). Dintre cei care s-au împotrivit reformei, fiind adepții credinței străbune, îi amintim pe episcopii Pavel de Kolomna, Makarie de Novgorod, protopopii Avvakum, Neronov, boieroaica Morozova ș.a.

Religia

Credința rușilor staroveri din România este creștin-ortodoxă de rit vechi, păs­trată încă din timpul creștinării oficiale a Rusiei Kievene în anul 988 de către cneazul Vladimir Sveatoslavici (980-1015). Și în prezent, slujbele se țin în bisericile staroverilor în slavonă bisericească, iar calendarul folosit este cel iulian (stabilit din ordinul lui Iuliu Cezar, în anul 46 î.Cr.) și nu cel gregorian (întocmit la sfârșitul secolului XVI, din ordinul papei Grigore al XIII-lea și adoptat în prezent în toate țările Europei; în România, el a fost introdus oficial în anul 1919). Dintre cele câteva deosebiri de rit amintim: semnul crucii la staroveri se face cu două degete (cu arătătorul și degetul mijlociu) și nu cu trei, reprezentând Dumnezeu-Tatăl și Dumnezeu-Fiul (celelalte trei degete împreunate simbolizând Sfânta Treime); crucea rușilor staroveri este cu opt colțuri (extremități); înconjurul bisericii în timpul procesiunilor se face după rotirea soarelui (după rotația acelor de ceasornic); numele Mântuitorului se ortografiază cu un singur I: Isus; oficierea liturghiei se face cu 7 prescuri și nu cu 5; icoanele se realizează și astăzi în stil bizantin și numai pe lemn sau metal etc.

Obiceiurile rusilor-lipoveni

Sunt in stransa legatura cu sarbatorile religioase. Calendarul iulian pe care il respecta, a ramas neschimbat, acesta este decalat cu 13 zile fata de cel gregorian. Pana in zilele noastre, lipovenii au pastrat obiceiul efectuarii semnului crucii in aproape orice actiune pe care o intreprind.

Cel mai bine s-au pastrat obiceiurile legate de Maslenita (Saptamana Branzei sau Lasata Secului) – saptamana de dinaintea intrarii in postul Pastelui. Este o saptamana de voie buna, sarbatorita cu cantece vesele pe strazile localitatilor si cu preparate lactate specifice: vareniki, blini, piroghi, etc.

In timpul slujbei de Florii, podelele bisericilor sunt acoperite cu un covor de iarba, in timp ce credinciosii tin in maini lumanari si crengute de salcie sfintite cu aceasta ocazie. Pastele este o sarbatoare foarte importanta pentru rusii lipoveni. Aceasta se sarbatoreste in familie, cu oua vopsite si cozonac, ce se sfintesc in dimineata Invierii, imediat dupa liturghie. Mielul nu face si el parte din traditia lor.

Pe toata perioada Pastelui, la lipoveni exista obiceiul de a se pupa de trei ori cand se intalnesc, pronuntand Hristos a inviat! (Hristos voskrese!) si respectiv Adevarat a inviat! (Voistinu voskrese!).

De Craciun, exista obiceiul de a colinda, vestind Nasterea Domnului, insa nu inainte de sarbatoare, ci dupa liturghie, si cu un singur colind in repertoriu, preluat din cantarea bisericeasca Hristos se naste – Hristos rajdaetsja.

Evenimentele importante din viata rusilor lipoveni prezinta cateva particularitati specifice:

Botezul nou-nascutului se face prin scufundarea totala a copilului in cristelnita, de trei ori, iar acesta este savarsit la cateva zile de la nastere, si are loc inainte de rasaritul soarelui. Nasii de botez (o persoana masculina si una feminina) nu trebuie neaparat sa reprezinte un cuplu; de cele mai multe ori acestea au varste fragede. Daca nou-nascutul este baiat, el este dus in altar de catre preot, iar fetita este dusa pana la usa altarului. Dupa acest ritual, bebelusul devine crestin, i se pune o cruciulita la gat si se imbraca cu o camasa incinsa cu un brau subtirel, ca semn al crestinatatii. Prenumele copilului (in general unul singur) era sugerat in trecut de catre preot, in functie de sfintii din calendar sarbatoriti in perioada in care s-a nascut copilul.

Casatoria a pastrat, fara dar si poate, cele mai multe particularitati traditionale. Evenimentul era precedat de logodna (svatastvo) celor doi tineri, ocazie cu care se organizau petreceri la casa fiecaruia dintre cei logoditi (acolisnaia la baiat si devisnic la viitoarea mireasa). Primul pas al logodnei este momentul cand fata ii daruieste baiatului un batic rosu, semn al acceptarii casatoriei. Pana la nunta propriu-zisa (svadiba), pana nu demult se organizau sezatori la care fetele si femeile cantau si confectionau batiste cu marginea dantelata, pe care le daruiau nuntasilor. Inainte de cununia religioasa, care are loc imediat dupa liturghie, se practica un obicei de “cumparare-vanzare” a miresei de la casa parinteasca, ocazie cu care sunt interpretate diferite cantece.

Rusii-lipoveni, fiind extrem de credinciosi, si cum credinta pentru ei este mai presus de orice, s-a pastrat obiceiul pana in zilele noastre ca mirii sa se cunune la biserica, in costumele traditionale pentru viata religioasa. Ei ingenuncheaza in biserica in fata icoanei, cu o candela aprinsa si incep rugaciunea pentru ca Dumnezeu sa le accepte casatoria si sa ii fereasca de toate necazurile.

In decursul liturghiei, fata primeste o kicika (tichie – care de multe ori este brodata, cu aplicatii din margele si strange parul intr-un coc). Peste aceasta tichie vine „kaseak”-ul, (marama), iar toate sunt acoperite de batic. Kicika este simbolul femeii maritate.

Dupa oficierea slujbei de cununie (venceanie), oficiata in limba slavona, mirii se indreapta catre casa mirelui, ducand impreuna o icoana si fiind insotiti pe noul drum de catre preoti. Cununia civila si petrecerea propriu-zisa are loc spre dupa-amiaza, de multe ori petrecerea prelungindu-se pe durata a doua-trei zile. In trecut, nunta lipoveneasca era marcata de un aer de sobrietate, nefiind permisa muzica, ci doar anumite cantece folclorice interpretate de meseni.

O alta particularitate importanta si specifica evenimentelor lipovenesti este decesul. La decesul unui rus lipovean, acesta este privegheat timp de trei zile in camera din fata locuintei, fiind citita neintrerupt Psaltirea. Se aprinde candela, care trebuie sa arda timp de sase saptamani. In jurul capului celui decedat se pune o cununa de hartie, pe care scrie in slavona Sfinte, puternice si nemuritorule Dumnezeu, indura-te de noi!, iar in mana i se pune o hartie cu binecuvantarea preotului. Slujba de inmormantare are loc la biserica, iar dupa inmormantare se organizeaza o masa intinsa la casa celui trecut in nefiinta. Coliva este facuta din grau fiert, amestecat cu miere de albine.

Mortul este pus in groapa cu picioarele spre est, spre locul unde sta crucea, intrucat exista credinta ca la invierea mortilor, primul lucru pe care il va vedea cel decedat sa fie crucea.

Sarbatorile religioase 

Principalele sarbatori religioase ale acestora sunt:

 • 7 ianuarie: Craciunul – Nasterea Domnului
 • 14 ianuarie: Sfantul Vasile cel Mare – Inceput de an nou
 • 19 ianuarie: Boboteaza
 • 7 aprilie: Bunavestire
 • Pastele, Inaltarea Domnului si Sfanta Treime – coincid cu aceleasi zile in care respectivele sarbatori sunt praznuite si dupa calendarul gregorian
 • 6 mai: Sfantul Gheorghe
 • 12 iulie: Sfintii Petru si Pavel
 • 2 august: Sfantul Ilie
 • 19 august: Schimbarea la fata
 • 28 august: Sfanta Maria – Adormirea Maicii Domnului
 • 21 septembrie: Nasterea Maicii Domnului
 • 4 decembrie: Intrarea Maicii Domnului in Biserica
 • 19 decembrie: Sfantul Nicolae

Sursa http://www.crlr.ro/

Traditii dobrogene
Români
Traditii dobrogene
Aromâni
Traditii dobrogene
Musulmani