Pictori

Vasile Popescu


Vasile Popescu

(n. 1894 – d. 1944)

Lucrările sale se caraterizează printr-o deosebită vigoare a desenului. Vasile Popescu a stârnit adesea controverse în încercarile de a fi catalogat ca impresionist, avangardist, colorist, peisagist. Impresionează în opera sa peisajele de la Balcic, interioarele dinamice, compozitiile cu personaje și naturile statice pastelate.

Reprezentant al unei direcții derivate din postimpresionism, Vasile Popescu găsește sursa plăcerii estetice în senzația imediată. Subiectul tablourilor ca în cazul multor artiști postimpresioniști, aparțin experienței cotidiene pentru a sublinia prin intensitatea lirismului, depășirea convențiilor legate de subiectul literar. Reprezentând în acest fel tranșant problema a ceea ce reprezintă, se pot cita aici ciclurile de naturi moarte cu oglindă și variantele la Castel reflectat în apă, artistul se arată interesat să comunice impresiile sale într-un mesaj pur pictural.

Pictura lui Vasile Popescu este, fără îndoială, una dintre cele mai consistente manifestări ale modernismului românesc. Etapa de profundă maturitate, anii “30 au reprezentat pentru pictura lui Popescu momentul în care viziunea artistică descindea cu adevărat, postimpresionismul atât de personal, devenind punctul de start al unor interesante experimente cromatice. 

Sursa: www.wikipedia.ro

Pictori
Gheorghe Petrașcu
Pictori
Ștefan Popescu
Pictori
Iosif Iser