Pictori

Stefan Dimitrescu


Ștefan Dimitrescu

(n. 1886 – d. 1933)

A fost un pictor și desenator român realist – critic. A studiat la Școala de arte frumoase din Iași și apoi la Paris. În 1918 a fost unul din fondatorii asociației Arta română. Împreună cu Nicolae Tonitza, Francisc Șirato și Oscar Han, a întemeiat, în 1926, Grupul celor patru. Din 1927 a fost profesor la Școala de arte frumoase din Iași.

Opera sa este constituită mai ales din compoziții, portrete și peisaje. Ea înfățișează cu o emoție sinceră, uneori cu un dramatism reținut, scene și tipuri autentice, îndeosebi din lumea satelor și a muncitorilor mineri, cuprinzând elemente de critică la adresa societății din vremea sa. În operele lui Ștefan Dumitrescu, factura robustă și sobră echilibreză culoarea și conturul grafic. Lucrări reprezentative în această privință sunt: Morții de la Cașin, 1917; Minerii, 1921; Cina, 1924; Țărănci lucrând la război, 1929.

Din 1927 a fost profesor la Şcoala de arte frumoase din Iaşi. Opera sa este constituită mai ales din compoziţii, portrete şi peisaje.

Stefan Dimitrescu a expus la bienala de la Venetia in 1924, la Paris in cadrul expozitiei internationale in 1925, in Barcelona in 1929 unde a primit Marele Premiu cu Medalia de Aur.

„…Voluptatea lui Ștefan Dimitrescu pentru studiul aprofundat al naturii, varietatea și multitudinea de desene, care erau la el splendide preludii muzical-cromatice și care i-au adus publicul mare și faima unui desenator fără pereche la noi” – Nicolae Tonitza

Sursa – https://ro.wikipedia.org

Pictori
Gheorghe Petrașcu
Pictori
Vasile Popescu
Pictori
Ștefan Popescu