Pictori

Alexandru Ciucurencu


Alexandru CiucurencuPictorul luminii

 (n. 1903 – d. 1977)

Începuturile artistice ale lui Alexandru Ciucurencu sunt legate de locurile natale: mai întâi de Cicurova, comuna din Dobrogea unde s-a născut în 1903 şi apoi, de la 13 ani de Tulcea, unde a lucrat ca ucenic al zugravului Mihail Paraschiv.

Colorist exuberant într-o fază iniţială, a pictat mai ales naturi moarte, nuduri şi peisaje, care se remarcă prin armonia cromatică.

După 1944, Alexandru Ciucurencu şi-a schimbat tematica, realizând compoziţii cu subiecte istorice sau sociale. A mai pictat şi portrete ale personalităţilor culturale ale vremii ( Krikor H. Zambaccian, George Călinescu, Alfred Alessandrescu) , portretul mamei sale care are un dramatism aparte sau portrete de muncitori şi peisaje industriale.

În 1948, a devenit profesor, apoi Rector al Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti. A fost membru corespondent al Academiei Române din 1963. A fost un strălucit profesor care a format o adevărată pleiadă de artişti contemporani: Traian Brădean, Horea Paştina, Angela Popa Brădean, Mircea Deac, Constantin Piliuţă, Ion Pacea, Valeriu Pantazi, Spiru Chintilă.

După Ştefan Luchian şi Theodor Pallady, Alexandru Ciucurencu a fost cel mai reprezentativ artist al culorii.

S-a stins din viaţă la vârsta de 74 de ani, foarte apreciat de contemporani Lucrările sale erau cotate excelent încă din timpul vieţii.

Sursa: www.wikipedia.ro

Pictori
Gheorghe Petrașcu
Pictori
Vasile Popescu
Pictori
Ștefan Popescu